fra verdenskrig til borgerkrig
Danmark har i det 20. århundrede oplevet en række store omvæltninger. Én af de mest dramatiske begivenheder var to besættelser af landet, først af Tyskland i 2. verdenskrig og senere af Sovjetunionen i Koldkrigstiden. Disse traumatiske oplevelser har tilsammen skabt grobund for forskellige politiske og ideologiske bevægelser, som stadig findes i dag.
Første verdenskrig og mellemkrigstiden
Første verdenskrig begyndte i 1914 og sluttede i 1918, men Danmark var ikke direkte involveret i krigshandlingerne. Dog var krigen med til at destabilisere Europa, og efterfølgende var den økonomiske krise med til at skabe grobund for forskellige politiske og ideologiske bevægelser. Én af disse bevægelser var Nationalsocialismen, som blev den dominerende ideologi i Tyskland og senere i Danmark under anden verdenskrig.
I mellemkrigstiden var nationalisme og antisemitisme udbredt i Danmark, og flere danske politikere samarbejdede med den tyske besættelsesmagt under anden verdenskrig. En af de mest kendte af disse politikere var Erik Scavenius, som blev statsminister i 1942. Han ledede en pro-tysk regering, som samarbejdede med besættelsesmagten og forhandlede en aftale om selvstyre for Danmark under krigen.
Anden verdenskrig
Danmark blev besat af Tyskland den 9. april 1940, og regeringen besluttede at samarbejde med besættelsesmagten for at undgå krigshandlinger på dansk jord og for at sikre danske interesser. Dette samarbejde medførte, at Danmark ikke blev udsat for samme grusomheder som andre besatte lande i Europa. Der var dog en vis modstand mod den tyske besættelse i form af sabotage og strejker, og denne modstand voksede i takt med de tyske nederlag på østfronten.
I 1943 blev Danmark erklæret som et åbent område af Tyskland, hvilket betød, at enhver kunne anholdes og interneres uden retsforfølgelse. Dette førte til flere aktioner fra den danske modstandsbevægelse, herunder sabotager og angreb på tyske soldater og myndigheder. Den mest kendte modstandsaktion var Operation Bøllebank, hvor modstandsgrupper angreb Gestapos hovedkvarter i København.
Efter krigen blev flere pro-tyske politikere stillet for retten og dømt for landsforræderi og kollaboration med besættelsesmagten. Én af de mest kendte var landsretssagfører Poul Henningsen, som døde inden retssagen og derfor ikke blev dømt.
Koldkrigstiden
Efter anden verdenskrig blev Europa delt i to blokke, og Danmark blev en del af den vestlige blok under ledelse af USA. Dette medførte en økonomisk fremgang, men også en polarisering af samfundet. Der var en stigende frygt for kommunismen og Sovjetunionen, og flere politiske og ideologiske bevægelser opstod i Danmark som modsvar til denne trussel.
Én af de mest kendte bevægelser var Venstresocialisterne, som var imod den amerikanske dominans og ønskede en mere socialistisk samfundsordning. En anden bevægelse var Nationale Front, som ønskede en nationalt orienteret samfundsordning og sammenholdt i høj grad indvandrerproblematikken med kampen mod kommunismen.
I 1960’erne og 1970’erne var der en stigende polarisering af samfundet, og venstreorienterede aktivister og grupper som Blekingegadebanden og Venstresocialisternes Solidaritetsgruppe gennemførte en række voldsomme aktioner i protest mod det etablerede system og USA’s krigsførelse i Vietnam og andre steder i verden.
Frem til 1989 var Danmark en del af den vestlige blok og modstandsdygtig over for Sovjetunionen. Efter kommunismens fald i 1989 og opløsningen af Sovjetunionen i 1991 blev Danmark en del af EU og NATO, og landet har siden været en del af den vestlige alliance.
FAQs
Hvorfor var Danmark ikke direkte involveret i anden verdenskrig?
Danmark forsøgte at opretholde en neutral position under anden verdenskrig, men blev alligevel besat af Tyskland den 9. april 1940. Regeringen besluttede at samarbejde med besættelsesmagten for at undgå krigshandlinger på dansk jord og for at sikre danske interesser.
Hvad var Operation Bøllebank?
Operation Bøllebank var en modstandsaktion mod Gestapos hovedkvarter i København i 1944. Modstandsgrupper angreb hovedkvarteret og dræbte eller arresterede flere tyske soldater og myndigheder. Aktionen blev en succes for modstandsbevægelsen og medførte øget opbakning fra befolkningen.
Hvad var Blekingegadebanden?
Blekingegadebanden var en venstreorienteret gruppe, som gennemførte en række voldsomme og kontroversielle aktioner i 1970’erne og 1980’erne. Gruppen var aktiv i flere år og gennemførte bl.a. et stort bankrøveri og et drab på en politimand.
Hvem var Poul Henningsen?
Poul Henningsen var en dansk landsretssagfører, som var pro-tysk under anden verdenskrig. Han blev stillet for retten efter krigen, men døde inden anklagerne blev afgjort. Henningsen er stadig en kontroversiel figur i dansk historie på grund af hans samarbejde med besættelsesmagten.
Søgeord søgt af brugere:
Se videoen om “fra verdenskrig til borgerkrig”
HISTORIEN OM KU KLUX KLAN
se mere: dochoidieukhientuxa.com
Billeder relateret til fra verdenskrig til borgerkrig

Du kan se flere oplysninger om fra verdenskrig til borgerkrig her.
- Fra verdenskrig til borgerkrig – Gyldendal
- Fra verdenskrig til borgerkrig: Østfronten 1914 … – WilliamDam
- Fra verdenskrig til borgerkrig: Østfronten 1914-1924 set med …
- Fra verdenskrig til borgerkrig | Nota bibliotek
- Fra verdenskrig til borgerkrig: Østfronten 1914-1924
- Fra Verdenskrig til borgerkrig: Østfronten 1914-1924 set med …
Se mere information her: Seneste 984 artikler til dig
så du har læst emneartiklen fra verdenskrig til borgerkrig. Hvis du fandt denne artikel nyttig, så del den med andre. Mange tak.
Kilde: Top 22 fra verdenskrig til borgerkrig